Stromy... zvrásněná kůra, třepotající se listí ve větru, teplo sálající z krbu... Stromy, bez kterých bychom si život nedovedli představit.

Stromy s ohledem na své velké rozměry mají rovněž poměrně intenzivní metabolismus. Např. průměrně vzrostlý stoletý soliterní strom za jeden letní den vyprodukuje při fotosyntéze asi 1000 litrů kyslíku (člověk za stejné období spotřebuje při dýchání asi 300 litrů).

Stromy mají díky své dlouhověkosti a velikosti odedávna význam jako duchovní symboly, kulturní památky i jako orientační body. Řada primitivních náboženství využívá v nějaké míře stromy. Odedávna se stromy vysazují podél významných stezek, na rozcestích, u drobných sakrálních staveb (kapličky, křížky, kostelíky). Již od středověku byly zakládány parky, v nichž byly vysazovány různé původní i nepůvodní druhy stromů, včetně speciálně vyšlechtěných kultivarů. Stromy (především duby) na hrázích rybníků pomáhají zpevňovat svými kořeny těleso hráze. Liniové výsadby stromů se často využívají k pohledovému oddělení různých částí kulturní krajiny, ale také se podílejí na omezení hluku a znečištění. V rovné krajině pak plní funkci jako větrolamy.

 

Za jednotlivé regiony Soutěže krajů postoupily do finále 3 výrobky. Kraj s největším počtem bodů v předchozím kole nominoval 4 výrobky. Vinobraní s největším počtem hlasů tj. 164 vyhrál kraj Morava - jih+Vysočina.

Hlasovat pro nej výrobek na téma Tajmeství stromů můžete do 7.11.2014 třemi hlasy.

Anketa se načítá ...

Děkujeme za vaši přízeň

Výrobky přihlášené do soutěže za jednotlivé regiony si můžete prohlédnout v jednotlivých flerboxech:

Čechy - střed

 
zdraj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Strom