Nápověda / Prodej - Jaké zboží na Fler nepatří?

Výrobky s fotografiemi nebo grafickými motivy cizího autora

Používání cizích děl při tvorbě zboží prodávaného na Fleru je obecně problematické a velmi často porušuje buď autorské právo nebo Flerové pravidlo majority. Tato porušení se vyskytují především u jednoduché bižuterie z křišťálové pryskyřice nebo např. u brožových "placek" či magnetů. Na Fleru tedy obecně platí, že tvůrce prodávající jednoduchou bižuterii s fotografií nebo grafickým motivem, musí být také autorem této fotografie nebo grafického motivu (nebo musí platit některá z mála výjimek níže).

Proč to tak je?

V první řadě je tu autorský zákon, který zakazuje jakékoliv užití (rozmnožování) cizího díla (všech děl, u kterých autor svá práva neprodal nebo nevěnoval anebo pokud neuplynulo 70 let od jeho smrti). Všechny fotografie a grafiky mají svého autora, a to i tehdy, pokud je fotografie nebo grafika umístěna na internet. Vystavením takového díla na internet se autor nijak nevzdává svých autorských práv a není tedy volně k užití (pokud autor nestanovil jinak, např. pomocí Creative Commons). Pokud někdo takové dílo použije, porušuje autorský zákon.

Druhou důležitou zásadou prodeje na Fleru je, že na Fleru jsou v profilu tvůrce vždy prodávány originály tohoto tvůrce (mimo sekce materiál a vintage). Pokud tvůrce využívá výpomoci jiného tvůrce (v tomto případě používá výtvarné dílo jiného tvůrce - grafiku nebo fotografii), platí zde pravidlo majority. To říká, že zboží, na kterém se podílí více autorů, musí být prodáváno v profilu toho autora, který má na výrobku majoritu (zpravidla vizuální, případně objemovou či hodnotovou). V těchto případech je grafika či fotografie považována za vizuálně majoritní.

Existují nějaké výjimky?

Výjimek je velmi málo, ale v zásadě platí tyto:

  • tvůrce použije dílo autora, který je již min. 70 let po smrti
  • tvůrce použije vlastní koláž cizích děl (tato koláž musí nést jednoznačné charakteristiky nového díla, aby nebylo porušeno autorské právo, nejlépe se souhlasem autorů)
  • tvůrce použije výstřižky z novin, časopisů, letáků, obalů apod. (originály, ne kopie) (výjimka zrušena 30.6.2015)
  • tvůrce použije cizí grafický motiv (pokud získá nebo koupí autorská práva), ale samotný výrobek je natolik originální a kreativní, že vizuální majoritu je možné jednoznačně přiznat tomuto novému tvůrci


V případě výjimek (tedy když nepoužíváte vlastní grafiku) vždy uvádějte autora nebo zdroj. Jen tak nedojde k omylu u zákazníka, který předpokládá originální autorský motiv.




« zpět na hlavní stranu nápovědy
Menu
--