MOJE DOMÁCÍ HOUBAŘSKÁ KUCHAŘKA.

 

Ahoj moji milí přátelé. Protože manžel nedávno přinesl první letošní pěknou houbovou nadílku včetně pár velkých praváků, rozhodla jsem se, že se s Vámi, co také milujete houby na všechny způsoby a rádi je sbíráte, podělím o mé recepty, které v kuchyni nejčastěji vařím. Začínám receptem, který  je pro nás jeden z nejmilejších, příprava není nijak náročná a ani nezabere moc času. Tak tedy slíbený receptík:

 

 

                                                         HOUBOVÉ KARBANÁTKY S PEČENÝMI BRAMBORY.

Houba co nebude moc jedlá

Nakrájíme houby, nejlépe samé hřibovité,  na kousky jak jsme zvyklí krájet houby. Poté si množství, které chceme použít odebereme a nakrájíme nožem křížem krážem úplně nadrobno, jak to půjde. Když máme vše pokrájené, přidáme dvě vejce, osolíme, můžeme přidat koření na houby místo soli, přidáme na drobno posekanou petrželku, zahustíme moukou dle potřeby tak, aby vznikly placičky, karbanátky, utvoříme je a protože už vejce jsou uvnitř, stačí karbanátky lehce obalit poouze ve strouhance, smažíme na rozpáleném tuku.

Příloha brambory, pečené brambory, hranolky, br. kaše, chléb. Je to výborné i studené.

Někdo možná zná, kdo nezná, tak dobrou chuť. Za vyzkoušení to stojí.

 

   SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ S HOUBAMI.

 

image

 

Tento můj vlastní recept vznikl z původního receptu s názvem Cuketový nákyp. Tento nám moc nechutnal, neboť se peče v pekáčku a je tedy dosti vysoký. Manželovi se zdál vždy mazlavý a nedopečený. A tak jsem postupně ubírala vrstev, až vznikla tato placka na plech. Je tenká a křupavá.

 

Nastrouháme cuketu, necháme stát a vymačkáme vodu, pak přidáme nastrouhaný obyč. salám, např. drůbeží junior a nastrouhaný tvrdý sýr, a to vše v poměru 2 : 1 : 1. Houby už máme předem připravené, tj. podušené, jen lehce osolené neb sýr, salám je taky dost slaný, tak pozor, aby jsme na konci už neměli přesoleno.

Dále přidáme 2 vejce, majoránku či oregano, trochu drceného kmínu, může být i nadrobno nasekaná petrželka, pokud nemám a nedávám houby, tak dávám 2 až 3 stroužky česneku. Na závěr zahustíme  hladkou moukou, já dávám spíše špaldovou, celozrnnou, pohankovou...,ochutnáme, jak je to s tou solí, zda je třeba osolit, dokořenit a celkém dosti vlhkou směs rozetřeme na plech, ona se tekutina vypeče. Dávám pečící papír, který jsem lehce po celé ploše pomazala peroutkou s olejem, aby se nepřichytil koláč na papír. Máte-li rádi křupavé, tak vyzkoušejte. Pečeme na 160 st. dozlatova a dokřupava.

Zimní varianta bez hub je dobrá i s hokaidem, jen víc koření, chutná zase jinak.PusaPivoOběd