"Mami, ušij mi mořského koníka", řekla mi před rokem 6letá dcera Markétka.

"Tak mi ho nakresli"... a od té doby mi s občasnými přestávkami přistávaly na stole obrázky mořských bytostí, kterými mě 3 starší dcery zahrnovaly. Obrázky byly tak hezké, že jsem pár z nich opravdu zrealizovala.

Tohle je Markétka, autorka prvního návrhu, a její koník Zlatěnka. Ona je to totiž kobylka. A dodnes s ní spí v posteli.

  

Postupně vzniklo pár dalších mořských koníků, kteří se zabydleli v cizích postýlkách. Ale nějak pořád nebyl čas na mořské panenky, kterou si moc přála nejmladší. Takhle měla vypadat...

Jednoho jarního dne mi však zazvonil telefon a ozvala se paní scénáristka Lucie Konečná s nabídkou ušít pro její nový tv seriál pár mořských bytostí. Jsou nabídky, které se neodmítají, jak by řekl Kmotr. Ačkoliv jsem zrovna procházela zdravotně špatným obdobím, na spolupráci jsem kývla. Z pera paní Konečné vznikal nový seriál Přístav, ve kterém byla jednou z postav matka samoživitelka, která ve své obtížné situaci neztrácí ducha kreativity a šije hračky... A tak začaly vznikat v rychlém sledu po sobě další mořské bytosti, tentokrát pro seriál.

Pro mne to byla trochu náročná zkušenost. Během pár dní našít nejen hračky, ale vytvořit i postupy a rozešité fáze, které se měly použít pro filmování. Nahlédněte pod ruce Břichopasovi, tak jak šil jednotlivé kousky...

"A potřebovali bysme i panenku." Dobrá, konečně ji budu muset ušít. A jak mi pak ležela na stole, nejmladší vykřikla: "Jé, moje panenka!"

Vlasy jsou našívané ve třech vrstvách.

Jen tu další chobotnici jsem nestihla ušít v dalších variantách. Ačkoliv je tvarově hodně jednoduchá, natrápila jsem se s ní dost. Chapadla jsou velká a vměstnat je ve vycpaném tvaru do těla při šití byl nadlidský úkon.

A ty vočíčka, ty mi taky daly!

"A pošlete nám i odstřižky...všechno, co můžete postrádat."

Doufám, že se hračky i seriál budou divákům líbit a že si postavu šikovné samoživy Ivany oblíbí. Já sama jsem zvědavá a jak seriály z nedostatku času nesleduji, na tenhle se ze zvědavosti podívám. První díl se objeví tuto středu 26.srpna na Primě ve 20:15 hod.