Zatím je venku pořád chladno, ale už se to blíží... Brzy nastane čas bezinek – spousty malých bílých kvítků, které se hodí na ledacos. Určitě znáte bezinkovou šťávu (sirup), ale zkoušeli jste bezinkový med nebo smažené kosmatice?

Klub Malování na hedvábí se rozhodl inspirovat se bezinkami ještě jinak. Vyhlašujeme soutěž na téma "Čas bezinek".

Do soutěže jste jako obvykle zváni všichni!

  • Soutěžit.................................. můžete kdokoliv, nemusíte být členem klubu
  • Soutěž..................................... není omezena pouze na výrobky z hedvábí
  • Materiál ................................. můžete použít jakýkoliv materiál
  • Stáří výrobku ......................... je neomezené, můžete vkládat i své starší výrobky                                                                                                     
  • Téma soutěže ......................... "ČAS BEZINEK"
  • Výrobky posílejte  ..................  do 10.05. 2017  do půlnoci – vnitřní poštou liriodendron
  • Hlasování  .............................. od 11.05. do 16.05.2017
  • Vyhlášení soutěže ..................  17.05.2017 

Vaše soutěžní výrobky se, prosím, pokuste naladit do barevných tónů následující paletky:

image

 

P.S.

Na bezinkový med a kosmatice jsem našla odkazy na recepty, které mám vyzkoušené. Úplně stejný recept na šťávu se mi najít nepodařilo, tak tady je – kdyby ho náhodou ještě někdo neznal a chtěl vyzkoušet. Obvykle dělám tak 40 litrů :-). Používám i ve variantě s meduňkou nebo zázvorem.

 

Bezinkový sirup

základní dávka:

2 litry vody

20 květů bezu černého (bezinek)

1 citron včetně kůry (nejlépe chemicky neošetřené)

40 g kyseliny citronové

Voda by se měla ve větším hrnci (používám 4litrový) převařit a nechat vychladit (tento krok obvykle vynechávám), pak do ní přidáme bezinky zbavené broučků (stačí opláchnout vodou) a citron nakrájený na kolečka nebo jiné malé dílky. Poté  hrnec přiklopíme pokličkou a necháme stát 24 hodin. Další den najdeme ještě větší hrnec (bude toho 2x tolik), výluh z bezinek do něj přecedíme přes plátýnko, které dáme na síto. To, co zbyde na plátýnku, důkladně vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Pak nalijeme do sklenic, sterilujeme 20 minut při 90°C. Někteří sirup nesterilují, jen nalijí horký sirup do sklenic, pečlivě zavřou a otočí dnem vzhůru. 

 

 Do diskuse můžete klidně přispět svými zkušenostmi s bezinkami :-).