Začalo to loni o prázdninách. V hlavě mi dozrála touha každý den něco malého nakreslit. Něco, na co bych si v každém dni našla čas, nebylo to příliš náročné, mělo to nějakou kontinuitu a bavilo mě to. Nápad v hlavě vězel delší dobu, ale jak jej uchopit, jakou techniku zvolit, aby k ní nebylo potřeba náročné vybavení? Aby nebyl problém obrázek tvořit při nedostatku světla, na cestách? Co by mělo jednotlivé obrázky spojovat?

obrázek kočičky kroužící s obručí vznikl pro kamarádku Hooping, která obruče vyrábí a zde na Fleru také prodává



Cestou do Prahy při listování časopisem mě to napadlo. A vlastně to bylo úplně přirozené. Nechápu, že mě to netrklo hned. Co takhle nakreslit každý den kočičku při nějaké činnosti a věnovat ji někomu blízkém, kdo buď danou profesi vykonává, nebo je jeho koníčkem. Vždyť kočičky kreslím už dlouho, Jacínkova dobrodružství měla podobnou pointu, kdy po ztracení našeho kocourka jsme s dcerkou pomocí obrázků vymýšlely, co asi ten náš Jacínek zrovna dělá. Tahle kočička by měla spoustu nápadů, v plánu jsem měla s ní strávit 100 dní.

po cestě letadlem kočička samozřejmě zatoužila stát se pilotem



Nakonec, nebo spíš prozatím, vzniklo 50 obrázků na kterých kočička dělá, čím ji inspiruje okolní svět. Obrázky vznikaly v létě, a tak v nich zatím neobjevila kouzlo zimních sportů, teplých svetrů, rukavic a šál.

Každý sedmý den kočička samozřejmě odpočívá a umí si zalenošit.

kočička odpočívající u zmrzliny se jako první stala broží

Jak se ukázalo, nebylo tak snadné, najít vždy dost prostoru a času. Mnohé obrázky vznikaly za umělého osvětlení. Pak byl problém obrázek slušně nafotit, aby se dal prezentovat na sociálních sítích. Nezbytná součást projektu, aby se člověk donutil výtvor "odevzdat" skutečně každý den.

ač letní den, světla už je poskrovnu



Jak se obrázky pomalu kupily na hromádku, přišly nápady, jak s nimi naložit dál. Nejdřív bylo cílem jen si kreslit, rozkreslit ruku.

Kamarádce pracující ve školce by se líbilo pomocí obrázků děti seznamovat s různými profesemi. Já si zase obrázky představila jako omalovánky, pexeso...

Obrázky samy o sobě nebyly moc kvalitní, ne tak, abych je mohla v této podobě vyslat s dobrým pocitem do světa. Proto jsem je začala postupně zpracovávat v počítači, převádět do čistších křivek a tím zárověň umožnila mnohem větší možnosti pro tisk. Křivkové soubory je totiž možné tisknout ve větších rozměrech, než bych mohla tisknout obrázky po oskenování původních kreseb. O tom více v budoucnosti.

v pozadí obrázek původní, vpředu již upravený do křivek



Dalo to spoustu práce a přibývalo mi to pomalu. Vedle toho bylo třeba, a to v předvánočním čase, souběžně vyřídit všechny objednávky, udržovat obchůdek v chodu, doplňovat novinky, které mnohdy vznikaly na popud zákazníků.

Až teď v lednu, kdy se provoz uklidnil a já zalehla s chřipkou pod peřinu, dostala jsem se znovu ke kočičce. Pokud oči nepálily, nebo se rovnou nezavíraly, pracovalo se na úpravě obrázků.

tyto dvě kočičky se báječně doplňují / karty s kočičkou 15x15 cm - omalovánky (zatím pokusný tisk)



Každé dílo samozřejmě potřebuje obal. Prozatím bych obrázky chtěla ponechat na volných listech, aby si s nimi děti mohly dál hrát, tvořit tematické skupinky, nebo vymýšlet příběhy. Minulý týden tedy vznikala grafika pro barevnou obálku/slohu, ve které bych chtěla omalovánky posílat k vám. Zbývá mi v tiskárně doladit papír, vhodný k vybarvování a poslední dva obrázky. Ne se všemi jsem totiž byla na první pokus spokojená a dva z nich mi ještě zbývá předělat.

návrh obálky omalovánek a zadní strana pexesa

Protože pro vznik pexesa je potřeba jen 32 obrázků, tak jsem se z nedočkavosti vrhla na jeho přípravu do tisku. Ilustrace na zadní stranu jsem měla hotovou z titulky pro omalovánku, zbývalo jen vytvořit opakující se vzor. Vybrat 32 obrázků také nebylo nejjednodušší. Pro začátek jsem vyřadila ty, na kterých kočička odpočívá. Pak už to šlo o něco hůř, ale povedlo se.

a tak je na světě pexeso dřív než omalovánky

Hotové omalovánky najdete zde>>>

Co dělá kočička?
 
Přeji hezkou zábavu.